Плевнелиев: Моята задача сега не е да редя служебно правителство

23

„Не трябва да допуснем оставката на правителството да прерасне в парламентарна криза“, каза той

„Целта не е да се нареди един служебен кабинет, а да се проведат консултациите за намиране на формула за съставяне на кабинет от парламентарно представените партии“, каза в интервю за БНТ президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава от вчера провежда консултации с парламентарно представените политически сили, след като кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка заради загубата на ГЕРБ на президентския вот.

Запитан дали е станало дума за бъдещо служебно правителство по време на срещата с Бойко Борисов и с Цветан Цветанов от ГЕРБ, президентът каза: „Категорично не, от гледна точка на конкретни личности, а само принципи“.

„Искам много ясно да заявя, че с оглед на всички слухове, които се разпространяват чрез медиите, с оглед на всички коментари и всички личности, които се спрягат за министри, за министър-председатели, да го кажа ясно и категорично на всички. Днес имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Не е това моята задача сега. Моята задача като демократ, като човек, който познава Конституцията на България и не само текстовете, но и духа на Конституцията, ми казва, че аз трябва да положа всички усилия – и не само аз, а и парламентарно представените политически сили, за да можем да не допуснем политическата криза, която се разрази с оставката на правителството, да прерасне в парламентарна криза. Това прилича на един държавен глава“, категоричен е Росен Плевнелиев.