Коларова посочи кой може да направи служебен кабинет, ето какво каза за „агнешките главички“

64

„Имаме политическа криза в момента. Тази криза обаче няма да прерасне в парламентарна“, увери в ефира на БТВ Румяна Коларова.

„Убедена съм, че новото служебно правителство ще е факт и преди Коледа. Имаме график и до сряда всички парламентарно представени партии ще дойдат в президентството. Трябва да се насрочи дата за следващи парламентарни избори“, добави още тя.

На заседанието на КСНС Плевнелиев ще иска да чуе от представителите на политическите сили кога смятат, че трябва да е датата на евентуалните предсрочни парламентарни избори.

Чак след това ще започне процедурата по връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство на двете най-големи партии в Народното събрание – БСП и ГЕРБ, и на трета по избор на президента. БСП и ГЕРБ обявиха, че ще върнат мандата.

Датата на изборите е много важна, защото основната задача на служебния кабинет е да организира изборите, обяви секретарят на президента. Тя отказа да коментира дали се обсъждат вече имена за служебен премиер и министри и коя ще е третата партия, на която Ресен Плевнелиев ще предложи проучвателен мандат.

„Няма как да се стигне дотам, че новоизбраният президент Румен Радев да свиква служебен кабинет. Датата за избори е свързана с много неопределености и зависи от много неща. Конституционният съд още не се произнесъл дали Росен Плевнелиев може да насрочи дата за нови избори. Парламентарно представените партии е важно как виждат датата за избори, 2 месеца след разпускането на парламента тя трябва да бъде насрочена“.

„В момента това, което обсъждаме с президента е референудмът и това как парламента ще гласува и откликне на желанието на хората. Това умуваме с Плевнелиев. Очаквам Патриотичният фронт да вземе мандата и да състави правителство, като бяха казали“, смята Коларова.

Тя добави, че президентът Плевнелиев е направил вече два служебни кабинета и че не му представлява трудност да сформира трети. Ако помните в кабинета на Марин Райков нямаше представители на ГЕРБ“, така отговори тя по повод изказване на премиера Бойко Борисов, че ако някой от ГЕРБ отиде в служебния кабинет, да забрави за партията.

„Като политолог знам много добре какво означава понятието агнешки главички. Този лаф тръгна от времето, когато смениха Екатерина Михайлова с Надежда Нейнски, каза още тя.