700 милиона устройства ни шпионират по целия свят

28

Около 700 млн. устройства имат софтуер, който изпраща всички данни на потребителя до производителя в Китай. Това твърди в. „Ню Йорк Таймс“, цитиран от ПИК, който се позовава на специалисти по киберсигурност. Смартфоните автоматично изпращат данните на всеки 72 ч.

Най-често засегнати са най-евтините смартфони, както и мобилни телефони за еднократна употреба и предплатени модели, които са популярни сред туристите. Автор на софтуера е китайската компания Shanghai Adups Technology. Тя твърди, че софтуерът й се използва в над 700 млн. джаджи, включително мобилни телефони, умни аксесоари и дори автомобили. Американската компания BLU Products обяви, че открила софтуера в 120 000 от своите устройства и го премахнала чрез специален ъпдейт.

Проблемът е открит от компанията за киберсигурност Kryptowire. Тя твърди, че софтуерът на Adups автоматично прехвърля цялото съдържание на текстовите съобщения, списък с контакти, с кого е говорено и колко време, както и местоположението на потребителя. Притежателите на устройствата по никакъв начин не са предупредени за наличието на софтуера, който работи автоматично от първото пускане на джаджата. Адвокатът на Adups коментира, че става дума за грешка. Компанията твърди, че целта на софтуера е да проследява поведението на потребителите, за да подобрява услугите си. Софтуерът не бил предназначен за потребителите в САЩ. В сайта й е написано, че тя предоставя софтуера на ZTE и Huawei, които са популярни китайски производители на смартфони. Те не са коментирали темата. Adups твърди, че софтуерът е разработен да се използва само в Китай.

Американският департамент по национална сигурност обяви, че е уведомен за откритието и е започнал проверка.