Росен Плевнелиев: В политическа криза сме

25

От вчера сме в политическа криза, заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на консултациите с ПГ на ГЕРБ, представени от Бойко Борисов и Цветан Цветанов на „Дондуков” 2, съобщава БГНЕС.

Консултациите при президента излизат на дневен ред, след като парламентът прие оставката на второто правителство на Бойко Борисов. От тук нататък президентът е на ход, каза Плевнелиев след констатацията му, че с гласуваната от НС оставка на кабинета се намираме в политическа криза. Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връчването на проучвателния мандат. В днешната консултация с вас ще дебатираме дали е възможно в настоящето НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Второ, ако това не е възможно, какви са потенциалните дати за предсрочни избори и трето – какво още трябва да свърши 43-ото Народно събрание, обобщи в началото темите, по които ще дебатират Плевнелиев, Борисов и Цветанов. Целта ни е политическата криза да не прерасне в парламентарна и да не се стига до оставка и на Народното събрание, заяви още президентът Плевнелиев. Държавният глава обясни, че консултациите ще продължат през тази и през следващата седмица. Утре продължаваме с БСП. През цялата следваща седмица продължаваме съответно с всички останали шест парламентарно представени политически сили. Запазвам си правото веднага след това да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно – политическите партии и законодателната и изпълнителната власт, да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме. Чак след това ще стартира и конституционната процедура за връчване на мандати, обясни държавният глава.

Като държавен глава през последните две години с голямо задоволство, и не веднъж, имах възможност да посоча, ще продължа да го правя и пред народа, парламента, и пред всички, да посоча задоволството си, че в един много труден момент от историята на България, след едни не леки избори за 43-то НС, именно ръководството на ГЕРБ поехте отговорността за съставяне на правителство в един труден момент. За тези две години резултатите са видими. Държавата се успокои, икономиката тръгна силно напред, от макрофинансова гледна точка държавата се стабилизира по един изключително впечатляващ начин, безработицата достигна рекордно ниски нива, стартираха се милиардни проекти за модернизация, категоричен бе Плевнелиев.