Пациент почина след масов бой в психодиспансер

51

Медицинска сестра в пловдивския психодиспансер била нападната от буйстващ мъж, а част от пациентите се нахвърлили с юмруци върху него, информира БТВ.

Ден по-късно мъжът умира в болницата. Оказва се, че нито една институция не е уведомена за масовия бой.

Преди няколко дни медицинската сестра Маргарита Йончева, която работи в мъжкото отделение, е нападната от 61-годишния Спас Радушев. Мъжът е докаран от Лъки от полицаи, които го настаняват принудително в отделението.

„Взимах му кръв и това отключи нещо и го провокира. Каза ми: „Коя си ти, че ще ми взимаш кръвта?” и ме нападна с юмруци”, обясни пред БТВ потърпевшата сестра.

Минути след инцидента в отделението настанало истинско меле. Останалите пациенти се нахвърлили върху Спас да го бият и така спасили сестрата от по-тежки удари.

По думите на Йончева нападателят е бил свиреп и дори 10 души не са могли да го спрат.

Само ден след побоя мъжът умира в болничното заведение, а управата на центъра за психично здраве не уведомява никого за инцидента между пациента и медицинската сестра.

Роднините на Спас Радушев останаха шокирани от новината, че кроткият на вид човек е нападнал и бил медицинска сестра. Било им спестено също, че други пациенти са му нанесли побой. Пред тях лекарите разказват друга история.

„Както си е стоял и е паднал и два часа са го свестявали и не е издържал”, обясни Красимир Радушев, син на починалия Спас Радушев.

Когато синът прибира тялото на баща си, открива, че окото му е насинено.

Управителката твърди, че разследващите ще се произнесат, но нито полицията, нито прокуратурата са били уведомени за двойния инцидент.

Криминална полиция обаче вече разследва случая.

Директорът на РЗИ-Пловдив Аргир Аргиров казва, че за случая са научили от медията и тепърва колегите им от дирекция „Медицински дейности” ще отидат да извършат проверка

„Ако се докаже версията, че смъртта е насилствена, ще изпратим наличната документация в Изпълнителна агенция „Медицински одит” и е в техните правомощия да направят друга проверка. Ако установят, че наистина се касае за нещо подобно, тогава могат, освен да налагат санкции и глоби, да дадат под съд виновните”, подчерта Аргиров.

По думите му институциите не са уведомени, защото са смятали, че става дума за смърт, настъпила по естествен начин.