Вижте какво трябва да включва менюто ни по време на Коледните пости

34

Всеки от нас би могъл да предприеме коледен пост според здравния си статус с различна продължителност. Всички, които се чувстват в добър биотонус, могат да си позволят и 40-дневния пост. Това каза пред bTV диетологът Донка Байкова.

Добре е да детоксикираме организма си, отбеляза тя.

Експертът препоръча съчетаването на бобови и зърнени храни – например боб и леща с хляб, ориз с грах, нахут с киноа или просо. Тези комбинации трябва да са гарнирани със зеленчуци и плодове.

Закуската може да бъде от богати зърнени миксове, овесени ядки, които имат и фибри. Даже и да има повече въглехидрати в тях, те са с нисък гликемичен индекс, не натоварват въглехидратната обмяна и не повишават кръвната захар, подчерта Байкова.

Тя препоръча лека вечеря, защото между 2 и 3 часа през нощта сме в най-висока активност на синтезните процеси. Ако ядем нещо въглехидратно, не можем да го изгорим, защото след вечеря гледаме телевизия и си лягаме, каза диетологът.

Можем да си позволим и шепа ядки, но не повече от 50 грама, тъй като са доста висококалорийни.

Байкова препоръча да консумираме и много течности – вода, билкови отвари и зелен чай.

Диетологът предупреди, че тези, които решат да се ограничат до Коледа, не бива да посегнат веднага върху пържолите, сърмите и баницата.

Трябва на всеки прием да добавяме само по един вид от храните, които 40 дни не са присъствали в менюто ни.