Синоптик разкрива кога ще падне първият сериозен сняг

122

Симеон Матев е синоптик и климатолог. Роден е на 19 август 1976 г. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Хидрология и климатология“. Докторант към БАН, пише изследователски труд на тема „Климатични условия за изветряне на скалите“. От дълги години работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас. Ето какво разкри Матев за времето в интервю пред „България днес“.

– Г-н Матев, след като в неделя и понеделник бе доста студено, да очакваме ли сняг в следващите дни?
– Седмицата започва със студено време. Температурите ще са по-ниски от нормалните за това време на годината. Това застудяване не е необичайно, защото ноември е показвал и по-зимни черти в историята назад. Въпреки това утрото в сряда ще е най-студената сутрин за тази седмица с температури между -5 и 0 градуса. На някои места не са изключени стойности до -7 и -8 градуса. Далеч са обаче от рекордните температури, които са между -10 и -15 за тези дни.
След студеното утро ни очаква слънчев ден, през който в сряда температурите ще достигнат между 5 и 10 градуса. В четвъртък и петък в следобедните часове ще е предимно слънчево. Сутрин на места в низините ще има мъгли и ниски облаци. Ще настъпи затопляне и дневните температури ще са в интервала между 7 и 13-14 градуса. Още по-чувствително ще се затопли в планинските райони, където повишението на температурите спрямо началото на седмицата ще е с цели 10 градуса. През почивните дни на много места в низините ще има мъгли, ниски облаци, които около и след пладне ще се разсейват и слънцето ще се показва. Най-слънчево и сравнително топло ще бъде в планинските райони. За събота и неделя повишението на температурите като цяло ще продължи и минималните ще бъдат между 1 и 6 градуса, а максималните от 7-8 в местата, където мъглите са най-трайни, до 14-15 в тези с повече слънце. Така че въпреки студеното начало ноември ще покаже, че може да бъде и сравнително приятен.

– Какво време да очакваме до края на ноември, ще има ли сняг?
– Със сравнително високи температури за сезона ще започне и следващата седмица. Тогава ще е предимно облачно, като около 22 ноември в Западна България ще превали, но дъжд, защото температурите ще са високи. Като цяло до края на месеца ще остане по-топло или близко до нормата. Снеговалежи в низините са малко вероятни. Ако има сняг, то ще е по високите части на планините. Засега като валежни дни се очертават 26, 27 ноември, но все още не е много ясно колко и къде ще вали повече. Краят на месеца ще е по-спокоен от началото му, защото началото на ноември представи едно динамично време с чести смени – имаше и 27 градуса, а сега е студено, след което ще настъпи затишие. Докога ще продължи затишието обаче, никой не може да каже. При всички положения сняг в низините в следващите 15-ина дни е много малко вероятен.

– Тоест след сряда времето ще стане приятно.
– Да, ще има едно затопляне, което постепенно ще се усеща. Сега заради мъглите, които се очакват тук-там в низините, това затопляне няма да е особено чувствително, но в планинските райони наистина ще е доста осезаемо.

– В различни страни в Европа, включително в Румъния, валя сняг и се образува и снежна покривка, защо у нас пропусна?
– Да, наистина има. Този студ, който е при нас, е свързан с това зимно време, което е обхванало Централна и Източна Европа. Студът обаче дойде след валежите и затова при нас сняг в ниското не валя. Сняг има в планините, но снежната покривка при над 2000 метра височина е от порядъка на 10-15 сантиметра. А по високите части на Рила на места достига и до 30-40 сантиметра. През следващите дни с оглед на очакваното затопляне тя ще намалява своята височина. До края на ноември нищо зимно няма да има с изключение на ниските минимални температури, които ще имаме тази седмица.

– Знае ли се вече, или е рано да се предвиди какво време ще имаме по време на празниците тази година?
– За конкретни прогнози е прекалено рано. Може да се каже, че декември ще ни предложи разнообразно време. Като цяло температурите през декември ще бъдат близки и над нормата. Въпреки това ще имаме и дни със снеговалежи. Като дати няма как да се кажат. Снеговалежите ще са по-малко от нормалното и ще преобладават дните през които температурите ще са около и над нормата. Декември ще ни предложи време от всякакъв порядък. Ще има мъгли, дни със силен вятър, очертава се едно по-динамично време.

– Вятърът през последните дни е доста студен и като че ли е силен, ще продължи ли и през следващите дни?
– Вятърът е студен, но не е толкова силен днес. В неделя в Русе например бяха измерени ураганни стойности от порядъка на 130-140 километра в час. Ще забравим за вятъра, защото през следващите дни очакваното време ще бъде спокойно, което не предполага големи стойности на скоростта на вятъра. Дори в доста от дните ще е тихо и заради това ще се образуват обаче мъгли в низините. Вятърът също ще изчезне.

– Може ли да се каже къде ще е най-топло и най-студено в следващите дни?
– Специално тази седмица най-студено ще е в сряда сутринта, и то в полета като Трънско, Самоковско, около Перник, Брезнишко. Там ще са най-ниските температури през тази седмица и ще достигнат до -7 и -8 градуса. На обратния полюс най-топло ще е в края на седмицата в ниските планински части на Великотърновско, Ловешко, Габровско, където се очакват температури до 15 и 16 градуса.