Уникална природна забележителност изчезва от лицето на Земята

30

Езерото Урмия в Иран някога бе вторият най-голям подобен воден басейн на планетата, но сега е почти пресъхнало. През последните няколко десетилетия обемът му е намалял с 80 процента.

Ново изследване за пръв път фокусира вниманието върху причините за намаления му обем. Заключенията на учените са, че са виновни човешката дейност и климатичните промени. Без значителен приток на вода, свръхсоленето езеро се свива и водата му се изпарява. Именно това се случва с Урмия – по-малко вода се влива в езерото, пише Блиц.

Изследването на учени от Международния институт за приложен системен анализ във Виена навежда на мисълта, че комбинацията от климатични промени и нараснало търсене на водоизточници от хората е допринесла за намаления приток на вода в езерото. Между 1960 г. и 2010 г. той е намалял с 48 процента. Компютърни симулации показаха, че климатични промени – суша и повишаване на температурите, са виновни за около 60 процента от това намаляване. Останалите 40 процента се обясняват с човешка намеса, свързана с отклоняване на вода за напояване.

„Спасяването на езерото Урмия изисква усилия на национално ниво за подобряване на водоснабдяването и международно сътрудничество за справяне с проблема, свързан с климатичните промени“, заяви ръководителят на екипа Сомайех Шадкам от Международния институт за приложен системен анализ във Виена и университета във Вагенинген, Холандия. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Great Lakes Research.