Пилот спаси пасажерите на два самолета, авиокомпанията го награди с 400 000 евро

46
Китайска авиокомпания награди един от своите пилоти с 3 млн. юана, равняващи се на стойността на около 400 хил. евро. Причината бе, че той избегнал с бързите си и решителни действия евентуалната катастрофа между два самолета, която щеше да доведе до смъртта на 439 души. Пилотът на Airbus A320 Хи Чао тъкмо щял да се издигне със самолета си, когато забелязал как друг приземил се самолет пресича пътя му, пише People’s Daily Online, цитиран от блиц.

Хи Чао избрал мигновен да ускори управлявания от лайнер и да се издигне рязко като преминал само на 19 метра от другата машина и по този начин спасил стотици животи.

Ужасяващият инцидент е станал на международното летище Хонгкяо в Шанхай на 11 октомври, но едва сега стават ясни подробностите.

От администрацията на въздушните полети в страната публикуваха видеосимулация на инцидента след проведеното разследване.

Авиокомпанията China Eastern Airlines награди пилота герой Хи Чао с 400 хил. евро за професионализма и бързата реакция по време на специална церемония.