Как да разпознаваме фалшивия мед на пазара? (ВИДЕО)

60

Не е тайна за никого, че на пазара ни има много фалшив мед. Това, че ще си го купите от пчелар, нищо не значи – все пак пчеларите са тези, които научиха търговците как да имитират меда, пише Канал 3.

Не се залъгвайте с мисълта, че дори медът да е фалшив и не ви помогне, че поне няма да ви навреди. В него има съставки, които крият сериозен риск за здравето и това трябва да ви е ясно.

А какво се влага в един фалшив мед? В него има съставки, някои и със съмнително качество. Но този, който наистина го е грижа за собственото здраве и това на семейството, трябва да знае как да избере правилно меда. Проверката не е сложна, достатъчни са три прости теста

Онези, които в семейството си са имал пчелари, знае как изглежда и на какво мирише истинският мед. Истинският мед, освен сладкия вкус, трябва да бъде и леко горчив и да причинява леко парене в гърлото. Когато купувате мед на пазара, не забравяйте да го опитате, а ако търговецът се възпротиви не посягайте към стоката му, дори се оплачете на управата на пазара и поискайте проверка на стоката. Другото, което трябва да направите е да помиришете меда. Той трябва да има нежен цветен аромат. При фалшивия мирис често липсва или, напротив – твърде ярък и натрапчив е. Цветът също е важен. Неестествено светлият мед се произвежда, когато пчелите са хранени със захарен сироп или меласа, а този продукт няма да донесе полза на тялото ви.

А ето и един простичък тест, който ще каже почти всичко за меда и то за секунди – сложете капка мед на върха на кибритена клечка и я запалете. Ако медът пламне, това означава, че е естествен. Ако клечката угасне, кажете на търговеца да не продава боклуци. Същото можете да направите и с памук, както е показано на видеото долу.

В домашни условия можете да направите още три теста, които да ви кажат какво сте си купили. На помощ идва химията, но не тази със сложните уравнения, а нещо много по-просто.

Узрял ли е медът – ако медът е естествен и узрял, ако го загребете с лъжица и я завъртите, той ще се стича на лентички. А ако капе от лъжицата, то не си е заслужавало да го купувате.

Има ли в него примеси – разтворете една супена лъжица мед в чаша вода. Водата ще помътнее, но без да се образува утайка. Ако има примеси, се образува утайка.

Наличие на нишесте – за да определите дали в меда има брашно или нишесте, вземете малко от негоу разтворете го във вода и добавете капка йод. Ако разтворът стане син, то тези добавки са налични. Можете да добавите и малко оцет. Ако медът закипи и засъска, тогава в него има брашно.