Кой кого ще подкрепи на балотажа?

29

След като стана ясно, че петият президент на България ще бъде избран на балотаж на 13 ноември между кандидата на БСП ген. Румен Радев и този на ГЕРБ Цецка Цачева, се появи големият въпрос – кой от двамата ще подкрепят останалите претенденти, които отпаднаха от битката за „Дондуков“ 2.

На балотажа на президентските избори най-вероятно „ще гласувам с отвращение за Цецка Цачева“, заяви в изборното студио на „Нова телевизия“ кандидатът за президент Веселин Марешки, попитан дали ще призове своите избиратели да подкрепят Цецка Цачева или генерал Румен Радев.

„Няма как да давам подкрепа на втория тур за хора, които са от статуквото, но мога да изразя личното си мнение от кого съм повече отвратен и това е двойката генерал Румен Радев – Илияна Йотова“, коментира Марешки.

Кандидатът за президент Трайчо Трайков обяви, че на предстоящия балотаж категорично няма да подкрепи ген. Румен Радев.

„Моите избиратели са изключително мислещи и свободни хора и вземат сами решенията си“, допълни Трайков. Той определи Румен Радев като нестабилен по геополитически теми. По думите му, Цецка Цачева е показала, че не може или не иска да победи Радев.

„Пазарлъци не правим, нямаме намерение да призоваме никого“, каза Каракачанов. „Имаме намерение да задаваме въпроси и според отговорите, които могат да бъдат публични и през патриотичните телевизии в България хората ще разберат кой какво мисли“, коментира той и допълни, че в зависимост от отговорите на кандидатите, хората биха могли да ги припознаят. „Аз съм го казал още в хода на кампанията. За нас гласуваха хора по съвест. Вие как си представяте ние да се видим в ролята на чобани и да призовем хора, които са гласували от сърце и душа, да кажем Гошо или Пешо е по-добър“, коментира Каракачанов.

Централното ръководство на ДПС няма да влиза в преговори за подкрепа на кандидат за президент на балотажа. Това каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Избирателите и активът на ДПС смятат, че има нужда от промяна в страната, допълни той.

„От тази гледна точка смятам, че това, което очакват избирателите ни, те ще го направят на втория тур, така че това, което се очаква от тях, да получи резултат“, отбеляза партийният лидер.