Иновативно „ласо“ променя полицейските преследвания в САЩ (ВИДЕО)

39

Всички сме гледали стотици холивудски екшъни, в които полицейски коли преследват и се опитват да спрат заподозрени с всякакви средства. Интернет пространството също е пълно с кадри от реалността на пазители на реда, които използват доста честно специфична техника, опитвайки се да завъртят колата на преследвания, за да спрат движението му. Това обаче е опасна и не особено щадяща към техниката тактика, която често завършва и без успех. Полицията в САЩ обаче може и да има по-добро решение, съобщава offnews.bg.

Става въпрос за устройство, което се монтира на предната броня на полицейския автомобил и представлява V-образна рамка и дебело въже. С помощта на тази система полицейският автомобил няма нужда да удря преследвания, а просто трябва да спусне рамката и да пусне въжето под въртящото се колело на заподозрения.

Колелото моментално „захапва“ въжето, което в другия си край е здраво закрепено за шасито на полицейския автомобил. Резултатът – почти мигновенен край на преследването. Самото въже може да бъде откачено от полицейския автомобил само с едно натискане от бутон.

Идеята за устройството се ражда в главата на Леонард Сток, който няма нищо общо с полицията. Човекът се събужда с прозрението, след като цяла вечер гледа клипове на полицейски преследвания, някои от които завършват с тежки катастрофи, в които са замесени и невинни хора. Статистиката сочи, че поне 40% от полицейските преследвания в САЩ завършват с пътен инцидент.

Към момента Сток все още не е продал изобретението си на полицията, но е твърдо решен да прави демонстрации на живо на желаещите да използват устройството му.

Така описано звучи интересно, но още по-забавно е да го видите на видео: