Помага ли ни отлагането на алармата с още 5 минути сутрин?

28

Дремването след първия звън на алармата ни прави още по-изморени и ни кара да се чувстваме сънливи, съобщи в. „Индипендънт“.Голяма част от хората прекъсват алармата и се наслаждават на „откраднати“ 5 или 10 минути до следващия й звън.

Оказва се обаче, че тази практика е вредна за организма, защото времето между двете аларми е прекалено кратко и тялото така и не успява да „заспи“ дълбоко.

Още повече, липсата на рутина кара мозъка да се обърква какво означава звънът на алармата и разстройва биологичния часовник.

„Ако трябва да започнете деня си в 7 часа, вероятно ще се изкушите да навиете алармата си за малко по-ранен час – например 6:40 – и да отлагате алармата няколко пъти до 7, а може би дори до 7:15 ч. Заради тази стратегия обаче, тялото не успява да се научи да реагира на алармата и да се събуди“, пише в доклада си по темата поведенческия учен Дан Арили.

Ако не сте готови да станете от леглото със звъна на алармата, може би въобще не сте се наспали. В такъв случай е добре да се уверите, че тялото ви получава препоръчителните 7 до 9 часа сън, пише БТА.