Ердоган блокира всички социални мрежи в Турция

34

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е блокирал достъпa на потребители до всички популярни социални мрежи в страната, това става ясно от сайта TurkeyBlocks, цитиран от economic.bg.

Временно са блокирани социалната мрежа за видео YouTube, приложението WhatsApp, Facebook и Twitter.
Според информацията на 4 ноември в 1.20 часа местно време достъпът до тях е спрян. Правозащитниците твърдят, че приложението Instagram също е блокирано.

Спреният достъп до социалните мрежи е свързан със задържането на няколко лидери на опозиционната на правителството Демократична народна партия на Турция и последвано от обиски в централата на партията в Анкара. Арестувани по обвинение за тероризъм са съпредседателите на Прокюрдската демократична партия Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксектаг и още 9 депутати. Според информацията те са отказали да дадат показания за престъпления, свързани с „терористична пропаганда”.

Интернет ограниченията все повече се използват в Турция, за да се потисне медийното отразяване на политически инциденти. Това е форма на цензура, която се употребява в кратък срок, за да се предотвратят граждански вълнения. По-рано през седмицата е спрян изцяло достъпът до интернет на милиони души в югоизточната част на Турция, пише още TurkeyBlocks.