Канада: Без визи за българи и румънци, но с правото да ги въведе отново

26

Канада възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г., обяви министърът на имиграцията Джон Макколъм. И двете страни настояват за премахване на визите, за да одобрят споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, припомня Ройтерс.

Според изявлението на Макколъм това решение показва, че правителството на Канада поставя отношенията си с двете страни на по-широка основа.

В периода до премахването на визите Канада смята да приложи частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват, от 1 май 2017 г. От румънските и българските граждани, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ, няма да се изисква временна виза за пребиваване и ще могат да пътуват до и от Канада с електронно пътно разрешително вместо с виза.

„След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни”, допълва Макколъм.

Министърът на имиграцията на Канада посочва, че през идните месеци канадски служители ще продължат да работят с Европейската комисия и с румънското, и с българското правителство по въпросите, свързани с миграцията, за да се поставят рамките на успешно преминаване към безвизови пътувания.

„Всички ще имаме полза от увеличаването на пътуванията и на търговията между страните от ЕС и Канада“, се изтъква в изявлението на Макколъм.