Българка от Рим за ужаса след труса: В цяла Италия хората са в страх и паника

29

Българката Вера Найденова се включи в ефира на bTV, за да разкаже какво се случва в Италия след поредния силен труд, ударил страната. Трусът е с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер. Според американските сеизмолози силата му е много по-голяма – 7,1. Регистриран на 65 км от Акуила, където и преди имаше силно земетресение
„Земетресението беше най-силно и продължително до момента. Усети се в Рим и то много силно. В цялата част на Италия хората са в страх и паника. Усетено е било във Флоренция и на много други места. Засега няма още данни за нищо. Веднага са били мобилизирани екипите на гражданска защита, които да проверят ситуацията на място след труса“, каза Вера Найденова .

„Хората са притеснени, защото при всеки трус, дори и по-слабите, се връщат към ужаса от август месец и имат опасения, че той може да се повтори“, добави българката.

По разказ на читател на БЛИЦ, люлеенето е продължило около 3 минути. „Удря и в момента“, пише той като уточнява, че се усещат множество вторични трусове.

Магнитудът на земния трус още не е уточнен. Първоначалната информация е, че силата на труса е била между 6.8 и 7.1, сега е снижена до над 6.1. Има данни за разрушения. Цели села са се срутили в зоната, която беше разтърсена предните дни.

Проверява се за затиснати под руните хора.

Сеизмолозите първоначално съобщиха, че става въпрос за нова цепнатина. Очакват се нови силни трусове. Непрекъснато се усещат по-леки вторични трусове