Вижте последиците от мощните земетресения в Италия снощи (СНИМКИ/ВИДЕО)

32

Стотици сгради са разрушени, две села са сринати, а хиляди прекараха нощта на открито Два мощни труса разтърсиха снощи Централна Италия. Първият трус от 5,5 по Рихтер е регистриран малко след 19.00 часа местно време, а два часа по-късно е последвал втори, по-мощен трус от 6,1, съобщава „НОВА“.

Имало е и трети силен трус с магнитуд 4,7. Той е регистриран около полунощ местно време. Стотици сгради се срутиха в областите Умбрия и Марке, където е епицентърът. Истинско чудо е, че няма жертви.

zemetresenie
Снимки: Ройтерс

Възрастен мъж на 73 години е починал от сърдечен удар, най-вероятно от страх и напрежение. Дете е със сериозни наранявания. Десетки хора са посетили центровете за бърза помощ, но сами с леки наранявания.

Епицентърът на земетресението е на 60 километра на юг от университетския град Пердуджа. В няколко средновековни селища има стотици разрушени по-стари сгради. Две селца, в които живеят предимно възрастни хора, са сринати. Срутиха се и средновековни църкви.

zemetresenie2

Хиляди хора прекараха нощта на открито под дъжда заради страха от нови трусове. Хората от палатковите лагери в Аматриче, където само преди двама месеца 298 човека загубиха живота си, а хиляди останаха без дом, предпочетоха да преспят в коли и на открито, а не в палтковите лагери, въпреки че там са защитени и на топло.

Евакуирани бяха болници и сгради. И днес някои училища ще останат затворени.

Земетресението беше почувствано много силно в столицата Рим. Няколко сгради се напукаха, а служителите на външното министерство бяха евакуирани заради отломки от сградата. Много хора излязоха в паника на улиците и останаха до късно през нощта там.

zemetresenie3

Заради свличане на земна маса беше затворена една от основните пътни артерии, излизащи от Рим и водещи към поразената зона Умбрия. В зоната на епицентъра е забелязано сериозно отместване на планински масив.

Трусовете са повърхностни и затова са почувствани силно чак до австрийската и словенска граница.

zemetresenie4

„Искам да благодаря на тези, които работят в дъжда в засегнатите от земетресението зони. Цяла Италия прегръща силно хората, които отново пострадаха“, написа вечерта в Twitter италианският премиер Матео Ренци.