Арестуваха „момичето със зелените очи“ от корицата на списание National Geographic

56

Афганистанската жена със светлозелени очи, чиято снимка се превърна в една от най-разпознаваемите корици на списанието National Geographic, е била арестувана в Пакистан по обвинения в притежание на фалшиви документи, пише Novini.bg.

Снимката на тогава 12-годишната Шарбат Гула, заснета от фотографа Стив Маккъри в пакистански бежански лагер, е и една от най-известните корици на списания в историята.

Сега обаче Гула е застрашена от до 14 години затвор и глоба от между 3000 и 5000 долара, предупреждават властите в Пакистан. Тя е арестувана в северозападния град Пешавар след продължило две години разследване.

„Федерална разузнавателна агенция арестува афганистанката Шарбат Гула за това, че е предоставила фалшива лична карта“, заяви местен представител на националната служба за регистрация. Гула е една от хилядите афганистански бежанци, които успяват да измамят компютризираната пакистанска система за регистрация и да получат лична карта.

Пакистан от години е убежище за милиони афганистански бежанци, които напускат конфликтната страна. В момента в Пакистан има 1,4 млн. регистрирани бежанци, по данни на ООН.

Смята се, че в страната пребивават още 1 млн. нерегистрирани бежанци. Оригиналната снимка на Гула е заснета от Маккъри през 1984 г. След продължило 17 години издирване през 2002 г. легендарният фотограф успява да проследи жената до отдалечено афганистанско село, където тя живее омъжена за пекар, от когото има три деца.