Български килими ще красят двореца Версай

618

Килими от град Костандово край Велинград вече имат кралица Елизабет, Камила, Мик Джагър и внучката на Чърчил. Български тъкачки от град Костандово край Велинград ще направят два килима за двореца Версай край Париж. В момента се разработват дизайните им, съобщи Надя Парпулова от семейството, които от години прави килими за кралски величия, цитирана от „24 часа“.

За производството им, което привлича като атракция туристи, разказа в презентацията си за Велинград Цвета Спасова от дирекция „Туризъм“ към общината . 19 български общини разкриват най-интересните си кътчета за туристи по време на Четвъртата работна среща на бизнеса с туроператорите, която се провежда в Троян.

Атрактивният бизнес с килимите започва в партньорство между Нено Парпулов и пиара на принц Чарлз Дейвид Бамфорд заедно с Британската национална организация за запазване на културното наследство.

Впрочем първата кралска поръчка дошла от кралица Елизабет, която търсела трескаво кой да й направи 120 кв. килим с френски мотиви в неправилна форма, който трябвало да бъде съобразен и с колоните на дворцовата зала. Това било през 1999 г., казва Надя Парпулова.

Днес българските тъкачки вече са изработили над 300 килима за величия от цял свят. Серия от 15 синьо-бели килима, ръчно тъкани купил Мик Джагър за личната си резиденция. След британската кралица, килим поръчала и съпругата на Чарлз -Камила. Българите работили и за внучката на Чърчил, която е интериорен дизайнер и за стаите на кайзера в центъра на Виена.

В момента се завършва огромен килим от 15 метра за една от най-важните зали на замъка на фамилията Гудууд. Обикновено поръчките за мотивите идвали като снимки, но понякога и като огромни картини. Засега обаче нито едно световно величие не е поръчало килим с български мотиви.

Впрочем за да успеят да задоволят кралските искания в Костандово трябвало да направят вертикален стан, на който работят едновременно 4-6 тъкачки. Оказал се най-големият стан в Европа.

Днес наши и чужди туристи идват да гледат „стана на кралицата“ като атракция. Най-запалени при визитите били скандинавци, имало и доста групи от Китай, казва Парпулова. Интересни атракции представиха и другите общини при презентациите си в Троян, на форума, организиран от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции -АБТТА.

В Хасковските минерални бани например напоследък туристите се трупат в новооткрития терариум заради атракцията му питонът-беглец. Страшното влечуго се измъкнало, счупвайки клетката си, докато подреждали терариума. После бил намерен и по желание на туристите върнат в „жилището“ си в терариума.