Питаха го: „Колко хора щяха да нахранят парите, за които си купи тази кола?“ Отговорът му „взриви“ Фейсбук

104

За интересна случка разказва собственикът на спортен автомобил Шевролет Корвет – Том Никълсън.

Той е бил попитан от случаен човек – „Колко хора щяха да се нахранят с парите, за които си купил тази кола?“, пише „Петел“.

Ето какво отговаря американецът Никълсън: „Аз му отговорих, че не съм сигурен колко точно хора щяха да се нахранят с тези пари, но знам колко семейства съм нахранил с тази покупка. Това са хората от завода, където автомобилът е произведен, хората, които правят гумите, хората, които правят различните компоненти, хората, които правят електрониката, хората, чиито камиони извозват автомобила, хората, които работят в автокъщата, от която съм го купил, и още много други по веригата. Така че трябва да си призная, че нямам точният отговор на на това колко хора биха били нахранени с тези пари.

Но това е прост пример за това, че трябва да се уважават хората. Когато си купуваш нещо, ти слагаш пари в джоба на всеки работник, допринесъл с нещо за продукта и така помагаш да има достойнство, оценявайки неговите умения. А когато дадеш на някого нещо за нищо, ти го лишаваш от неговото достойнство и самоуважение.

Капитализмът означава свободно да дадеш парите си в замяна на нещо ценно.

А социализмът е да ти вземат парите против волята и да ти дадат нещо, което не си искал“.