Какво си купи жената на Таки в България и как печели 11 милиона на месец?

498

Красавицата стана собственичка на „Марково тепе“ Приятелката на Христофорос Аманатидис-Таки е станала съсобственик в пловдивския мол „Марково тепе“, показа проверка на „България Днес“.

Манекенката Боряна Шехтова, която преди години роди дете на Таки, държи десет процента от акциите на търговския център, оценяван на близо 100 млн. лева. За тях Шехтова плаща скромните 293 хиляди лева вместо полагащите се около 10 млн., сочат документите за сделката. Феноменалният си удар Шехтова прави в края на април тази година. Дотогава търговският център е собственост на група чуждестранни бизнесмени. Неговото строителство започва през 2008 г. с кредит от 45 млн. евро от австрийска банка. Заради различни скандали и неуредици с общината огромната сграда така и не е завършена.

В резултат вноските по заема няма как да се обслужват. След като трезорът си иска парите миналата година, кредитът е откупен от бизнесмена Георги Василев, който е женен за сестрата на Боряна Шехтова Анна. Последвалият търг за продажбата на мола е спечелен от едноименната фирма „Марково Тепе мол“. Условието е да се плати заемът от 45 млн. евро и натрупаните лихви заедно със задължение да се инвестират още 12,5 млн. евро за дострояването на търговския център. По време на сделката купувача „Марково Тепе мол“ е собственост на офшорката „Атиумко лимитид“. В края на април 2016 г. на нейно място влизат нови акционери. Регистрираните на Британските Вирджински острови офшорки „Термиа Асет Холдингс Лимитид“ и „Ливия Трейдинг лимитид“ придобиват 90 процента от дяловете. Техните собственици остават неясни. По неофициална информация зад първата стоят капитали на Таки, който използва анонимното дружество, защото трудно може да докаже законния произход на десетките милиони левове инвестиции. Пълномощник на втората офшорка е бизнесменът Георги Василев, съпруг на сестрата на Шехтова – Анна. По неофициална информация Василев е и собственик в сянка на анонимната фирма. Веднага след смяната на собствеността работата по строителството на търговския център отново е възобновена. Според последното съобщение молът трябва да бъде открит в края на месеца.