Дете на 1 г. издъхна в бургаска болница, родителите искат разследване

24
Снимката е илюстративна

УМБАЛ Бургас: Лекари се бореха 12 часа за живота му

Дете на 1 г. почина в бургаската болница на 18 октомври, два дни след като е било прието по спешност с гърчове. Съкрушените родители настояват за проверка, като подлагат под съмнение лечението в болницата, пише „24 часа“.

Според медицинската документация причина за смъртта на малкия Кристиян е „епилептичен статус мозъчен оток“. Детето е било лекувано в отделението по реанимация. В понеделник вечерта родителите са получили от дежурния екип обнадеждаваща информация. На следващата сутрин обаче им съобщили ужасяващата вест, че синът им е починал.

Младите родители настояват за извършване на проверка и подготвят жалба до прокуратурата. Според майката Ивелина след смъртта на детето са взети тъканни проби от цялото тяло, но изследванията ще са готови след около месеци. Ивелина и съпругът й живеят в Германия. Там детето на два пъти влизало в болница заради температурни гърчове, правени са му редица изследвания, но епилепсия не е установена, твърди Ивелина.

„Над 12 часа реаниматорите на УМБАЛ Бургас са опитвали да съживят малкия Кристиян, който почина в 06.50ч. сутринта на 18-ти октомври. Изказваме съболезнования на семейството на детето и ги уверяваме, че нашите лекари са направили всичко по силите си, за да спасят живота му“, казват от ръководството на болницата.

По данни на болницата Кристиян е постъпил в Спешното отделение в късния следобед на 16-ти октомври след гърч, получен у дома. Той е хоспитализиран в Първо педиатрично отделение, където прави нов гърч. Лекарите веднага започват да прилагат антиконвулсивна терапия и свикват консултация с дежурния специалист по неврология. Въпреки лечението състоянието му не се подобрява, затова е извършена втора консултация с детски невролог и Кристиян е преведен в Отделението по реанимация.

Там започва борбата за живота на детето, защото последвалите гърчове са тежки, с голяма продължителност и потискат дишането и сърдечната дейност. Кристиян е поставен на апаратна вентилация, като малко по-късно лекарите успяват да възстановят самостоятелното му дишане. Подобряването обаче е само временно. Без ясни признаци, той получава нов гърч, който налага да бъде интубиран, седиран и включен на апаратна вентилация отново.

Следва сърдечна криза, с която лекарите се справят. “ В последните 12 часа медицинският екип се опитва да овладее все по-често настъпващите кризи. Последната, която се оказва и фатална, е в 05:30ч. В продължение на час и половина лекарите извършват сърдечен масаж и кардиопулмонална реанимация. Въпреки усилията, малкият пациент издъхва в 06.50ч. на 18-ти октомври“, твръдят от болницата. Според лекуващи лекари причина за гърчовете е т.нар. дебют на епилепсия. Предположенията им се обуславят от симптомите и от факта, че е налице фамилна обремененост. „За около 36 часа детето е получило общо 8 тежки гърча“, уточняват от УМБАЛ Бургас.