Около 35 души по света са алергични към вода

32

Медицината познава около 35 случая на хора с алергия към водата в целия свят, твърдят официални статистики на „Кампанията за анафилаксия”, организация, която се занимава с алергични заболявания, пише БТВ.

След като радио „Би Би Си 2” повдигна темата обаче, се оказа че десетки хора се припознават в някои от симптомите на болестта.

В езика на медицината алергията към водата се нарича „аквагенна уртикария”. Знанията на учените за това състояние са силно ограничени заради малкия брой пациенти. Много лекари дори не са и чували за нея.

„По света няма достатъчно хора с подобна алергия, за да бъдат проведени необходимите изследвания”, твърди медицинския експерт Сара Джавис.

За човек с такава алергия е достатъчен само 15-минутен контакт с водата и цялото му тяло ще бъде в обриви. Освен това пръстите на пациента стават силно зачервени и той усеща парене и щипене, а някои части от тялото му се подуват. При някои хора обаче дори собствените им сълзи и потта им им причинят обриви.

„Имало е случаи, в които съм се чувствал сякаш някой държи коприва върху лицето ми”, разказва 51-годишният Никола Бренч, който е алергичен към вода. Той споделя, че хората рядко вярват, че е възможно да страда от подобно заболяване, тъй като темата не е особено популярна.

Най-често подобна алергия се развива по време на пубертета, а с времето тя се влошава. Именно затова няма и ефикасен лек за нея. За лечението на повечето алергии се използват антихистаминови таблетки, но в този случай те имат само частичен ефект.