Делян Добрев: Сега се освобождават кадри на БСП, защото прокуратурата има доказателства

29

Най-вероятно още в следващите дни ще има нови назначения на местата на Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов

Точно сега се освобождават кадри на БСП от ръководни органи в енергийни дружества, защото явно сега прокуратурата е намерила доказателства и вече повдига обвинения за онзи период и за сумата, която България е получила по произведеното оборудване. Това заяви председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев пред журалисти.

Най-вероятно още в следващите дни ще има нови назначения на местата на Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов в ръководствата на компаниите „Ай Си Джи Би“ АД, ДП „Радиоактивни отпадъци“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, които се оглавяват от бивши министри на БСП, информира „Фокус“.

„За това и вече повдигнала обвинения за онзи период и за сумата, която България е получила по произведеното оборудване от 295 млн. евро и то не на лицензиран оценител, а на надзорник по проекта АЕЦ „Белене”, коментира Добрев. По думите му дори в тази сума е възможно да има съмнение и сключване на договор на по-ниска цена от 205 млн. евро и то с условия всички разходи да бъдат за българската страна.

„Румен Овчаров и Петър Димитров са отстранени от държавните дружества, защото са били министри по времето на двамата директори на НЕК, на които им бяха повдигнати обвинения вчера от прокуратурата”, обясни Добрев. „В третия случай с Асен Гагаузов, причината е, че е необходимо оптимизиране на работата“, заяви той.

„Реално ние получаваме седемдесет и няколко млн. евро от продажбата на това оборудване“, каза Делян Добрев. По думите му изборът на ново ръководство на дружествата трябва да се случи чрез свикване на борд на директорите или със заповед на министъра на икономиката.