След дълги дебати, депутатите се отказаха от едномесечната си ваканция

16

Парламентът отмени дългата си предизборна ваканция и я сви до седмица преди вота за държавен глава. Това стана след няколкочасови дебати, които минаха от обичайни спорове в истинско бойно словесно изкуство, предаде Dnes.bg.

Ангел Найденов от БСП попита какво страшно има да се даде възможност на опозицията да говори в парламента. „Не е ли по-добре да има словесни сблъсъци в кулоарите, отколкото сблъсъци на улицата? Но както сте тръгнали, нищо чудно да се стигне и дотам“, каза той.

Найденов обвини ГЕРБ, че са свели народните представители до „блуждаещи пропагандисти“. „Пленарната зала е свещена територия, където цензурата и фелдфебелските ботуши нямат място“, каза още социалистът.

Той припомни, че премиерът не е участвал в парламентарен контрол от юли.

„Вие се чудите как да се скриете в парламента и си мислите, че ще има същите заграждения като при Орешарски“, отвърна му Цветан Цветанов. Той обясни, че ГЕРБ не искат да участват в цирка на БСП.

„Убеден съм, че от вашата парламентарна група или поне кметове и съветници, ще гласуват с номер 17, защото той е печелившият“, каза Цветанов и взриви залата.

БСП и ДПС обвиниха шефа на депутатите от ГЕРБ в политическа пропаганда от трибуната на парламента.
Четин Казак от ДПС цитира членове от Изборния кодекс, според които Цветанов трябва да бъде глобен с до 1000 лева, защото агитира в държавна институция, което е забранено. Той призова председателстващият Димитър Главчев да разпореди на нужните органи да вземат глобата.

„Не вярвах, че сте с толкова крехка психика, че да се поддадете на агитацията на г-н Цветанов“, отвърна Главчев.

Данаил Кирилов пък обясни, че парламентът не е държавно учреждение и че на депутатите не могат да се ограничават конституционни правомощия. Казак пък го попита кога ГЕРБ са искрени – когато гласуват ваканция, за да няма агитация в НС, или когато смятат, че агитацията в НС не е проблем.

Тук се намеси патриотът Димитър Байрактаров, който опонира по адрес на Казак с: „Един от представителите от ДПС тупа като горила по масата“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини ГЕРБ, че се крият от парламента и разчитат на изборен резултат чрез „манипулации, преса и репресии“.

Таско Ерменков от БСП обвини управляващите, че използват полицията, за да охранява предизборните им мероприятия, а също и услугите на администрацията. Той припомни на ГЕРБ, че работата им в парламента е свързана с непрекъснато „набиване на канчетата“ от Борисов.

Цветанов отвърна, че полицията е длъжна да охранява масови мероприятия, а ескорт от НСО бил задължителен за първите трима в държавата. „При Орешарски полицията беше ангажирана не само с охраняване на масови мероприятия, но и всички задни входове“, допълни още шефът на депутатите от ГЕРБ.

Главчев пък се обърна към всички последващи оратори от трибуната да имат предвид, че не са в тв предаване. „Канчета, манерки… да не стигаме по-далеч.“