Освободиха трима бивши министри от БСП от енергийни дружества

16

Министерството на енергетиката стартира процедура за промени в ръководствата на компаниите „Ай Си Джи Би“ АД, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, съобщиха от министерството, пише offnews.bg.

Бившият строителен министър Асен Гагаузов ще бъде освободен от поста си на член на Съвета на директорите на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД. С работното си място ще се раздели и бившият министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев Петър Димитров. В момента той е член на Управителния съвет на ДП „РАО“.

Бившият лидер на БСП-София и енергиен министър Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Промените ще влязат в сила след спазване на нормативноопределената процедура.

До кадровите рокади се стигна след като в петък от ГЕРБ оповестиха договор, според който през 2007 г. като енергиен министър Румен Овчаров е дал за 1 лев на концесия за участък „Бабино“, в който наскоро имаше протести на миньори. След това правата са били прехвърлени на друга фирма за 35 млн. евро.

Същата вечер кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков попита във Фейсбук защо управляващите търпят кадри на БСП на ръководни постове в държавната енергетика.

В депутатски въпрос към парламента реформатори посочиха и тримата министри като съпричастни за проекта АЕЦ „Белене“, който донесе щети за милиарди на държавата.