Очаква ни циганско лято в края на месеца

47

Циганско лято ни очаква в края на октомври и началото на ноември. След 28 октомври максималните температури ще скочат до 17-20 градуса и ще бъде слънчево, тихо и без валежи, сочат прогнозите на синоптиците, пише news.bg.

„Циганското лято тази година ще закъснее, защото то най-често започва на 26 октомври – Димитровден. Тогава обаче ще е все още студено и дъждовно. Валежите ще спрат след 28 октомври и до 5-6 ноември ще се задържи топло и слънчево“, обясни пред „Труд“ метеорогът Петър Янков.

Зимата тази година ще е топла и суха, сочат още прогнозите. „Времето ще е меко, през декември и януари ще има малко сняг и нивата на язовирите ще спаднат. Очаква се топла зима, каквато у нас не е имало от 1995-а“, обясни Петър Янков.

Магнитни бури се очакват във вторник. Смущенията на магнитосферата са започнали тази нощ и ще продължат до утре. След това обстановката отново ще се успокои за кратко до 23 и 24 октомври, когато се задават нови магнитни бури. Наближаващите явления ще са слаби, но въпреки това ще се усетят от по-чувствителните хора. Специалистите предупреждават, че някои хора може да се чувстват раздразнителни, неспокойни и да се оплакват от главоболите.