Не ги пренебрегвайте! 7 признака, че трябва да пиете хранителни добавки и витамини

58

Най-добрият начин да получите всички необходими витамини, минерали и антиоксиданти е като ядете питателна храна. За съжаление обаче това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, пише „ladyzone.bg“.

Знаете ли, че един на всеки 10 души има някакъв вид авитаминоза? Когато не се получава само с храна, трябва да се приемат и хранителни добавки. Най-доброто нещо, което може да направите, е да говорите с лекаря си преди да направите тези промени. Но ето някои основни признаци, които могат да ви покажат, че имате нужда от нещо допълнително към храната.

1. Косата и ноктите ви са слаби
Това може да е признак на липса на биотин. Той се намира в пълнозърнестите храни, яйцата, млечните продукти, ядките, сьомгата и пилешкото месо. Ако кожата ви се лющи, ноктите ви се чупят, а косата ви е тънка и се къса, може би организмът ви не получава достатъчно биотин. Препоръчителната дневна доза е 30 микрограма.

2. Честотата на ходене до тоалетна рязко се промени
Тази промяна може да е заради дефицит на ниацин. Той се съдържа в месото, рибата, яйцата, ядките, зелените зеленчуци и обогатените хлябове. Този дефицит може да предизвика сериозни и доста нежелани реакции – запек, диария, гадене и повръщане. Препоръчителната дневна доза чрез хранене или от добавка е 14-18 милиграма.

3. Бременна сте
В този случай се нуждаете от повече фолиева киселина. Тя се съдържа в тъмнозелените зеленчуци като спанак, грах и леща. По-голямата част от хората получават достатъчно фолиева киселина чрез диетата си, но бременните жени трябва да вземат фолиева киселина (синтетична форма на фолиева киселина) допълнително. Липсата на достатъчна доза може да доведе до сериозни проблеми за плода. Препоръчителната дневна доза от диета или добавка е 400 микрограма.

4. Лесно получавате синини
Това може да е резултат от недостиг на витамин С. Той се съдържа в цитрусовите плодове, папаята, жълтите чушки, къдравото зеле, ябълките, ягодите и т.н. Тъй като витамин С не се произвежда естествено в организма, не е изненадващо, че хората често страдат от неговата липса. Витамин С е важен антиоксидант, който защитава клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. А това се случва винаги, когато сме изложени на замърсяване на въздуха, цигарен дим, действие на ултравиолетова светлина от слънцето. Той помага на имунната система да работи добре, за да се предпазим от болести. Когато ви липсва този витамин, може да забележите засилена поява на синини по тялото си. Това вероятно се дължи на отслабени кръвоносните съдове, които са близо до повърхността на кожата. Препоръчителната дневна дозаот диета или добавка е 60 милиграма.

5. Имате кръвонасядания в бялото на очите.
Това може да е резултат от липса на витамин B2. Той се намира в млякото, месото, яйцата, ядките, рибата и зелените листни зеленчуци. Когато нивата на витамин В2 са ниски, най-честият признак е зачервени очи. Този тип дефицит се среща по-често при хора, подложили се на екстремни диети, с храносмилателни проблеми или глутенова непоносимост. Препоръчителната дневна доза е 1,2 милиграма.

6. Постоянно се чувствате уморени
Това може да е резултат от недостиг на калций. Той се намира в млечните продукти, тъмнозелените зеленчуци, бадемите и нахута. Специалистите препоръчват калцият да се получава максимално от храните. За жени на възраст между 20-50 дневната доза е 1000 милиграма, над над 50 – 1200.

7. Получавате крампи на краката
Това може да е симптом при недостиг на витамин Е. Той се намира в ядките, семената, растителните масла, зеленолистните зеленчуци, яйцата и зърнените каши. Витамин Е е един от най-основните витамини, от които тялото има нужда. Той забавя процеса на стареене.

Тежки спазми със схващания на краката, както и синдромът на неспокойните крайници могат да изчезнат при прием на адекватни дози витамин E. Препоръчителната дневна доза е 15 милиграма.