Убиецът на футболиста Николай Терзиев е задържан

271
blank

Бейтула Исмаил, на 28 г., който уби 23-годишния футболист Никола Терзиев като блъсна колата му с 170 км/ч в края на август, имал множество актове от КАТ за превишена скорост, неправилни изпреварвания и други нарушения, каза за „24 часа“ окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Припомняме, Исмаил вече има една присъда за друго убийство на пътя, но е реабилитиран. 28-годишният мъж днес бе привлечен като обвиняем и задържан от прокуратурата. Това стана, след като автотехническите експертизи бяха изготвени от вещите лица. Според тях Терзиев е карал с около 90 км/ч при разрешени 130. Исмаил обаче е карал с между 140 и 170 км/ч, показва заключението на експертите. Заради това го обвиниха за смърт на пътя, причинена по непредпазливост и може да получи до 6 г. затвор.

Предишната му присъда е за друго убийство на пътя, но е била 1,5 г. условно. Исмаил е реабилитиран през 2014 г. и ще натежи при определянето на наказанието му.  Днес прокуратурата ще поиска постоянен арест на 28-годишния мъж.

До привличането му като обвиняем се стигна след като сестрата на загиналия млад мъж публикува във фейсбук писмо, адресирано лично до Борисов. Министър-председателят пожелал да разговаря с майката. Срещата е била във вторник преди заседанието на Министерския съвет.

На срещата са били още главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и правосъдието Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева. Преди дни сестрата на Никола Терзиев Боряна сподели снимка на брат си като малко момче, на която той позира до Бойко Борисов.

По това време Борисов е главен секретар на МВР и двамата се запознават случайно. Премиерът посъветвал Ники да не става футболист, а каратист (виж цялото писмо долу).

“Ники беше убит преди месец, като служебната му кола бе изхвърлена от пътя от шофьор, карал със скорост над 220 км/ч – близо три пъти над ограничението. На убиеца нито му е повдигнато обвинение, нито е задържан, а може вече да не е и в страната – въпреки свидетелските показания и въпреки полицейския протокол”, пише сестрата Боряна.

За часове писмото ѝ бе споделено от над 15 хил. души във фейсбук.

Боряна също е била на срещата с Борисов, Цацаров, Бъчварова и Захариева. „Те ми обещаха пълна подкрепа и затягане на мерките при смърт на пътя“ каза майка ѝ Анелия Терзиева.