Известен историк с ново разкритие за Хитлер

56

Първата биография на Адолф Хитлер, която го представя през 1923 г. като „спасител на Германия“ и го сравнява с Исус Христос, изглежда е написана от самия бъдещ диктатор, твърди шотландски историк, цитиран от Франс прес и БТА.

Става дума за книгата „Адолф Хитлер – живот и речи“ – първата значителна биография на Хитлер, чийто автор е означен с името Виктор фон Кьорбер.

Историкът Томас Уебър от университета в Абърдийн публикува документи, пазени в южноафрикански архиви, които показват, че книгата „почти със сигурност“ е написана от самия Хитлер като „безсрамна, но умна самореклама“.

Книгата, съдържаща и серия от речи на Хитлер, включва екстравагантни твърдения, според които й било съдено да стане „новата библия“ на онова време, отбелязва ученият в комюнике за печата. Той посочва също, че трудът, сравняващ влизането на Хитлер в политиката с възкресението на Христос, съдържа термини като „светец“ и „спасение“.

„Да откриеш, че всъщност е написана от самия Хитлер, показва“ колко добре е схващал той същността „на политическите процеси и истории, много преди да напише „Моята борба“ („Мein Kampf“), смятана за първата му автобиография“, добавя Уебър.

Той обяснява, че открил архивите, докато проучвал тези на Виктор фон Кьорбер, официалния автор на биографията, в университета „Уитуотърсранд“ в Йоханесбург, пишейки нова книга за Адолф Хитлер. Те съдържали потвърдено под клетва писмено признание на съпругата на издателя, че Фон Кьорбер не е написал книгата и че Хитлер разпоредил на свой приближен генерал да намери писател консерватор, несвързан с нацистката партия, под чието име да излезе тя.

Уебър намерил и други документи, потвърждаващи неговата версия, включително писмо на самия Фон Кьорбер, в което мнимият автор изреждал подробности за това как Хитлер написал книгата.