Спират асансьорите без телефонна уредба

26

Асансьорите, които нямат телефонна уредба, ще бъдат спирани от началото на следващата година. Домоуправителите са имали време от 2014 г. до края на тази година да организират монтирането на необходимите за сигурността на жителите устройства, но в малко сгради и входове в София изискването е спазено, съобщи БНТ.

Изискванията за безопасност на асансьорите влизат в сила точно от две години със специална наредба. Едно от тях е за поставяне на телефонна уредба, която при авария с натискането на един бутон да свързва заседналите с аварийната служба. Домоуправителите все още са скептични към устройството.

„Като се знае, че в днешно време всеки носи по 1-2 джиесема, това устройство е безсмислено. А не се знае и колко добре ще функционира и най-много при аварии въобще да не функционира“, заяви домоуправителят Асен Асенов.

Много домоуправители не са запознати и кой ще плаща за цената на импулсите, които ще бъдат изговорени през устройството.

В Агенцията по метрологичен и технически надзор увериха, че се плаща само месечна такса около 3 лева, а разговорите са безплатни.

„Това устройство има възможност да свързва само 3 номера, с натискането на бутона се свързва първият номер, който е на поддържащата фирма, след това автоматично се преминава към следващия номер на фирмата и след това на третия. Не може да се въртят импулси и да се плащат по-високи такси заради това, че има набрани импулси“, заяви инж. Нели Карипова, директор „Технически надзор“.

Новите разговорни устройства трябва да бъдат монтирани от фирмата, която поддържа асансьора на сградата.

От агенцията съветват домоуправителите да проверяват цените, на които се предлагат устройствата, защото вече има случаи на изкуствено завишаване заради наближаващия краен срок.

Контролните органи уверяват, че няма да правят специални проверки и да налагат глоби. Единствената санкция ще бъде спиране на асансьорите, ако на годишната проверка се установи липсата на директната връзка.