Извадиха огромна топка косми от стомаха на 38-годишна жена

49

Лекари извадиха топка косми с размери 10х15 см от стомаха на американка. Жената страда от трихофагия, която е свързана с т.нар. „синдром на Рапунцел”, съобщава Би Би Си, цитирани от Novini.bg.

38-годишната американка била приета в болница в Аризона, след като системно получавала пристъпи на гадене и повръщане. Стомахът ѝ бил изключително подут и тя не била в състояние да приема никаква храна. Първоначално медиците ѝ прелели кръв, тъй като установили, че страда от хипопротеинемия – т.е. ниско съдържание на протеини в кръвта. Била необходима обаче и хирургическа намеса.

По време на операцията докторите извадили голямата топка косми от стомаха ѝ и още една по-малка от тънкото ѝ черво. Операцията завършила благополучно, а лекарите предписали на жената високопротеинова диета за пълното ѝ възстановяване. При трихофагията пациентите системно поглъщат кичури от собствената си коса. В стомаха им тя не се разгражда и се натрупва.

Това уврежда сериозно храносмилателната им система и може да доведе до трагични последици. Досега са известни само още 88 други случая за болни от синдрома на Рапунцел, повечето при деца под 10 години. В някои от тях изядената коса е увредила цялата им храносмилателна система.