Борисов: Няма да подавам оставка, не виждам никаква логика в искането за нея! (ВИДЕО)

18

Няма да подавам оставка, не виждам никаква логика в искането за нея. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира пред журналисти резултатите от процедурата за избор на генерален секретар на ООН и последвалите в България политически спекулации по темата.

„Огромен натиск сме приложили – виждате оценките на всички по нашата дейност каква е. Вчера съм се върнал със 180 милиона за бюджета. А заради АБВ сме платили 3 милиарда, заради големите „шлемове“ на провалили се политици, с по 4% рейтинг. Какво искат – да си върнат Орешарски пак? Прекрасно са се събрали БСП, АБВ и ДПС“, заяви Борисов.

„Днес половин Европа е дошла. Като кажа нещо, го чува цяла Европа – заради това ли да дам оставка?! За да дойде някой и да се крие и да минава през задния вход, това ли искаме?!“, каза той. „Мисля, че достойно, с цялата си сила и енергия съм се преборил за това, което има днес, а то е много. Да докараш гърците тук, турците тук, комисаря – да каже тук, че България е лидерът. Стотици милиони евро да се заделят за България!“, посочи министър-председателят.

„Две години г-жа Бокова положи много усилия, но не можа да влезе в позиция от която да атакува първото място. В същото време г-н Гутереш активно, през цялото време (явно е имало и такава спогодба между големите държави) и неслучайно на всички класирания вървеше първи. Знаехме, че г-жа Бокова ще получи червени бюлетини от наши партньори, опитахме и с втори кандидат, само че тя тогава прояви нахалство и не се отказа. Защото тя на практика отиде да блокира г-жа Георгиева“, коментира Борисов. По думите му, така на практика се е стигнало до получаването на вето и от двете кандидатки.

Премиерът посочи, че смяната на кандидата не е гаф. „Имахме увереността на много от държавите. Георгиева за няколко дни постигна значителен резултат без кампания, просто само с отиването си. Две години Бокова се представяше извън тройката. Гутереш е бил определен още в началото. И единственото, за което аз съжалявам от този избор е, че вече принципите не съществуват, принципът за жена от Югоизточна Европа. И ние за това атакувахме с втора кандидатура след като знаехме, че за Бокова ще има червени бюлетини и затова Унгария, Полша, Румъния пратиха писмо да искат ние да го направим, защото нямаше друга жена в тази част на Европа с шанс. Съобразявайки се с всичко това пратихме втора кандидатура, като оттеглихме първата. Само че тя не се оттегли, а остана там“, допълни Борисов. Той припомни, че подобен е бил случаят и със съпруга на г-жа Бокова, който въпреки опитите за оставка е останал в ЕБВР. „Аз го оставих преди две години. Малко да се смирят. Не си спомням преди три години когато ги побеждавахме на изборите някой да ме е питал за кандидатури накъдето и да било. Или когато предложихме Бокова за ЮНЕСКО да не би тогава да не паднахме от власт, да не би да не ми искаха оставката, като е било правилно?, посочи Борисов. Той посочи, че още пази sms-и от Ирина Бокова, с които му благодари за подкрепата.

„От какво да се срамувам – че на една комунистическа фамилия не съм й осигурил следващите пет години! 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България и как ще се отрази това на българина? А ако създадем политически хаос, ако ги послушам да дам оставка? Какво ще стане с всичко това, което правим тук? Защото те са безотговорни хора. Заради кой ще плащаме 1,3 млрд. лв. сега за два реактора, за които няма договор и сме осъдени – заради същия тоя човек, който ми иска оставката. Защо? Да ни задължи после с още 1,3 млрд. ли?“, попита премиерът.

Борисов посочи, че тази седмица ще подготвено споразумение за реакторите. „Първанов и компания са подписали такъв договор, че ние не знаем какво са подписали. То го няма, а ние тепърва ще мислим какво да правим“, каза той.