Откриха неизвестен вид акули, изчезнали от лицето на планетата

152

Анализът на древни зъби доведе до откриването на непознат досега на учените вид гигантски акули, които са изчезнали от лицето на планетата, съобщи ЮПИ, цитиран от Дарик.

Зъбите са открити в Япония, Перу и САЩ. Новият вид е кръстен Megalolamna paradoxodon и принадлежи към изчезнало семейство акули, известни като Otodontidae. То включва също праисторическата акула мегалодон.

Зъбите от M. paradoxodon напомнят тези от други видове Otodontidae, но също по-едрите зъби от селдови акули. Най-едрите зъби от M. paradoxodon били дълги 4,5 см. Това навежда на мисълта, че тези древни акули са достигали дължина 4 метра и са приличали на днешните големи бели акули.

„Впечатляващо е, че толкова едри селдови акули, които са се срещали в целия свят, досега бяха непознати на учените въпреки многото обекти от миоцена с добре съхранени фосили“, заяви палеобиологът Кеншу Шимада от университета Де Пол в Чикаго.

Учените не само открили новия вид, но и направили нова класификация на акулите с големи зъби, като мегалодонът и неговите най-близки „роднини“ били преместени от рода Carcharocles в рода Otodus.

„Идеята, че мегалодонът и „братовчедите“ му трябва да бъдат преместени в Otodus, не е нова, но изследването ни за пръв път е свързано с твърдения в областта на таксономията“, поясни Шимада.