Борисов обеща незабавна оставка, ако ГЕРБ изгуби вота

28

Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като откри ремонтираната спортна зала „София“, пише news.bg.

Според Борисов, който вчера номинира Цецка Цачева за кандидат-президент на ГЕРБ, управлението на Орешарски е нанесло щети на държавата.

Той изтъкна фалита на банки, огромния дефицит и по думите му – след това ГЕРБ се наложило да попълват дупки.

„Надали има здравомислещ човек, който да си мисли, че Орешарски може да спечели изборите“, отсече Борисов по повод кандидатирането на бившия премиер за президент.

Премиерът посочи също, че ако кандидатите на ГЕРБ не получат най-голям брой гласове на първия тур на президентските избори, правителството ще подаде оставка. „Вотът е на първи тур, след това започва търсене на подкрепа. Затова, ако на първи тур не спечелим, подаваме оставка“, категоричен беше Борисов.

По думите му Пламен Орешарски говорел само срещу ГЕРБ. „Ако аз вдигам такъв, той ще атакува БСП, ДПС, другите, няма да атакува мен“, коментира Борисов и допълни, че една от тактиките, които БСП прилагат, е без кандидат, да се опитват да пришиват един или друг на ГЕРБ.

„Кандидатурата на Орешарски е пряко срещу нас“, смята Борисов. Според премиера Орешарски е мюрето, на който е бил премиер – на БСП, ДПС и с подкрепата тогава и на Атака.

Той припомни и аферата „Костинброд“, като я определи като „гигантска манипулация“. „Помните ли какво се говореше – за камиони с двойни дъна, как за Австралия заминават, то чудо“, изтъкна премиерът. Сега те, знаейки какво са правили, се страхуват ние да не го направим, допълни той и отсече, че „такива работи“ ГЕРБ не прави.

Борисов неглижира коментарите от страна на БСП, че кандидатурата на Цецка Цачева за кандидат-президент е началото на края на ГЕРБ. „Това го слушам от 10 години“, лаконичен бе премиерът.

„Първо те нямат кандидат. Това е все едно аз да отида и да взема Ники Петров, ръководителя на Военномедицинска академия, и да кажа това е моят кандидат“, коментира Борисов. Той допълни, че противник на ГЕРБ е Илияна Йотова, защото тя си е БСП и това е сериозният човек в партията.

Радев Първанов го направи генерал, на мен ми козируваше и това бил техен кандидат, продължи Борисов.

„В условията на техни управления сме ги побеждавали най-силно, когато всички министри, прокурори – всичко е било тяхно“, коментира още министър-председателят. По думите му, да издигнеш непартиен член, „да го вземеш от първия гарнизон“, който срещнеш и само защото е честен и почтен, това означава, че в БСП няма честен и почтен човек. Иначе защо ще ходиш да взимаш честен и почтен от улицата, запита Борисов.

В ГЕРБ имало много честни и почтени хора и затова си издигнали от своите.

Борисов обясни и защо са се спрели на кандидатурата на Цачева. За всяко състезание избирали най-подготвения човек. В сферата на президентството Цачева и контраадмиралът са най-подходящите, убеден е Борисов. Той отново призна, че другите имена, които бяха спрягани, са по-рейтинговите, но не са толкова подготвени за поста.

Росен Плевнелиев от всички западни страни е получил отлична оценка. И от мен лоша дума не сте чули, освен че се е справил прекрасно, коментира Борисов настоящия държавен глава.

„Грешката му е, че, правейки се на ястреб, до голяма степен влоши отношенията ни с Русия“, подчерта премиерът и поясни, че това го е казвал и на самия Плевнелиев.

„Сега мисля, че с добронамереността, която имаме и аз, и президентът Путин, и Медведев, успяхме да отрегулираме нещата, така че новият президент ще влезе в спокойна обстановка с всички важни играчи“, изтъкна Борисов. Според него Цецка Цачева трябва да бъде умерена – такава, каквато е.

Борисов изтъкна, че президентският пост е за улегнал човек, за прекипял човек, който спокойно да седне, да балансира, да убеждава, с целия си жизнен опит.
Запитан дали самият той ще бъде улегнал след 5 години, Борисов коментира, че е още на „граничката“.

Борисов не даде прогноза кои кандидати очаква да бъдат на балотаж, ако се стигне до такъв. Премиерът препрати този въпрос към оракулите. Аз знам, че ако не сме първи, трябва да мислим за парламентарни избори, подчерта още веднъж той.
Кой ще бъде новият парламентарен шеф, ако Цачева стане президент, ще решат депутатите, подчерта премиерът.

По казуса за българската кандидатура за шеф на ООН Борисов посочи, че е с чиста съвест. Подкрепяхме много Бокова, с всички усилия, изтъкна той.

„Накрая трябва руснаците и американците да седнат и да се разберат кой е, ако това не го съзнаваме и си мислим, че кандидатът е от такова значение, дълбоко се лъжете“, заяви Борисов.