Кандидатът на ГЕРБ е Цецка Цачева.Борисов обясни

100

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за „Дондуков“ 2. Заедно с нея в битката като вицепрезидент влиза и вицеадмирал Пламен Манушев. Това обяви преди минути премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.„Наслушах се за „бащата на нацията“. Крайно време е да имаме и „майка“, която да се погрижи за този народ“, категоричен е Борисов.

„Да, Цачева не разбира от армия, но затова е вицепрезидентът, който може много да й помага“, поясни премиерът.

„Интересно е, че двойката, която излъчихме, още във вечерта на изборите ще трябва да обяви „Вече не съм от ГЕРБ“. И да, те ще го кажат – всеки би го казал“, поясни премиерът.

„Не бива да допускаме катаклизъм – тези избори са като вот на доверие и ние се борим да го спечелим. Разгледахме доста кандидати, включително и аз, но считаме че това ще е равно на дезертьорство“, категоричен бе Борисов. Той допълни, че двойката на ГЕРБ ще спечели от раз и това „го знаят всички партии“.

„Те са се доказали. Могат да отстояват собствената си позиция“, това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Официалното представяне на кандидатите на партията на Борисов се провежда в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

Искам да благодаря на Изпълнителната комисия. Разбрах, че можете да пазите тайна. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в НДК по време на обявяването на кандидатите на партията за президент и вицепрезидент.„Заслужава си такава тема да бъде дискутирана. Това са кметове, това са министри, това са депутати, това са областни управители – присъстващите тук”, каза още той.

По отношение на обявяването на кандидатите той посочи: „Това води до избори след това в дадено населено място и харчене на държавна пара. Затова считам, че това също трябва да бъде отчетено”.

„Ние сме отговорни и не бихме се съгласили, ако някой инициативен комитет покани някой от нас, да отидем да му се подчиняваме, защото не знаем кои са там”, изтъкна премиерът.

„Съжалявам, че нашият опонент не намери нито един честен и почтен кандидат”, коментира той по отношение на БСП.

„Ние имаме претенциите, че всички сме честни и почтени и сме направили много за държавата и то е видимо, където и да минем”, заяви Борисов.

Той коментира още, че вечерта, след като новият президент бъде избран, той ще трябва да се еманципира от ГЕРБ. „Това не е ли лицемерие”, попита той. Според него, и президентът Плевнелиев се е опитал да покаже, че „е различен от нас, но не му се получи. Въпреки че направи много добри неща”.

„Добре, че поехме този неотстъпчив, дори брутален курс на борба с контрабандата и корупцията”, заяви Борисов и посочи колко точно приходи са постъпили в хазната по тази причина.

„Затова ли да подадем оставка ? За дадете резерва пак под 3 млрд?”, обърна се той към опозицията.

„Минаха стрес-тестовете на банките – изключително рисков момент за държавата, не за правителството. Сега можем да кажем, че имаме една стабилна банкова система, която прекрасно работи с ЕЦБ”, коментира още министър-председателят.