Груевски: България трябва да сложи плоча на Каймакчалан

14

Лидерът на управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски коментира инцидента на връх Каймакчалан и категорично се разграничи от действията на журналиста Миленко Неделковски.
Вижте снимки на Неделковски, който размахва чук пред плочата
„Република България е наш съсед, с която имаме много общи неща в историята и
трябва да направим всичко историята да ни сближава, а не да ни отдалечава.
Македония е място, където са се случвали много значими исторически събития и битки в миналото преди да се създаде нашата държава. Република Македония трябва да разреши по институционален път Република България да положи собствена плоча на това място, ако те го поискат“, заяви Груевски.
„Трябва да се има предвид, че става въпрос за историческо събитие с участието на 1,2 млн. войници от две държави – България и Сърбия, където има и огромен брой от Македония, включително и като доброволци, а някои и принудително мобилизирани.
Но огромната част от тях – 33 000 са част от 11-та дивизия на Българската армия, която е била създадена от борци на ВМРО – бивши комити и войводи. Тогава съвсем нормално е за такова историческо събитие, което в западната историография се нарича Македонски фронт, да има паметници“, каза още Груевски.
Той подчерта, че след като сърбите имат своя плоча на това място, не вижда никаква причина, ако България пожелае по легален начин да направи същото,
ние да разрешим това.
„Поради тази причина смятам, че този проблем трябваше и трябва да се решава по институционален начин, а не по път, който ще създаде проблеми, омраза и взаимни обвинения“, заяви Груевски.
Според него плочата трябва да бъде поставена и като знак на уважение към загиналите българи.
Паметната плоча, която беше открита в памет на загиналите български офицери и войници на Каймак-Чалан, беше счупена само ден след поставянето ѝ от македонски журналист навръх националния ни празник 22 септември.
„Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство“, гласи позицията на Даниел Митов.
Премиерът Бойко Борисов също заяви, че Скопие трябва да се разграничи от поругаването на паметника на загиналите български войници на връх Каймакчалан
Източник: БГНЕС