Глобиха с 1.1 млн. долара човека, който пусна пиратското копие на „Възвръщенецът“

60

През декември 2015 г. в интернет изтекоха поредица от т.нар. screener копия на известни филми. Сред тях бе и „Възвръщенецът“ на Алехандро Инариту, припомня Torrent Freak, предаде hicomm.bg. Филмът с Леонардо ди Каприо бе предназначен за премиера по Коледа, но вместо това за броени часове торентът с копието бе свален десетки хиляди пъти.

При подобен фрапантен случай на пиратство властите се задействаха и разследването на ФБР установи, че виновник за изтичането на копието е бившият служител във филмово студио Уилям Морарити, известен онлайн с прякора clutchit. Именно той бе уличен като първоизточник на пиратското копие в тракера Pass The Popcorn.

Сега делото срещу него приключи и той бе осъден да заплати щети в размер на 1.1 милиона долара, които според съдът са претърпени от Twentieth Century Fox Film Corporation. Освен глобата, Морарити ще трябва да съдейства на ФБР в създаването на кампания за това какви са вредите от нарушаването на авторски права и незаконното качване на филми в интернет.