10 държави вече са дали подкрепата си за кандидатурата на Кристалина Георгиева

29

Борени часове след като кабинетът като кандидат на България за генерален секрепар на ООН номинира Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, 10 държави са декларирали подкрепата си за нея, съобщи електронното издание на в. „Стандарт“ с позоваване на дипломатически източници.

Писма, приветстващи решението на България и деклариращи подкрепа вече са пристигнали в София от Унгария, Латвия и Хърватска. Очакват се официални декларации в подкрепа на Георгиева от Румъния, Полша, Албания, Армения. Още преди две седмици стана ясно, че пълна подкрепа на Кристалина Георгиева дава Германия. Според запознати Великобританиясъщо стои зад българката. Очаква се и подкрепата на САЩ.

За мен е огромна чест, заяви във видеообръщение вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, три часа след като кабинетът „Борисов“ я номинира, оттегляйки подкрепата на България за досегашната претендентка Ирина Бокова.

Като следваща стъпка заместник-председател Георгиева възнамерява да представи кандидатурата и визията си за ролята на Генералния секретар на ООН на страните членки на организацията, съобщиха от екипа на Георгиева. Първите визити на Кристалина Георгиева ще са в Ню Йорк.