Лъвица с грива и мъжко поведение шокира учени

647

Лъвици с грива и мачовско поведение в резервата Мореми в Ботсвана озадачиха специалистите и за изследването им пристигнаха дори учени от университета на Съсекс, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Преди две години една от тези лъвици е имала съвсем малка грива, но е била по-едра от повечето женски. Тогава тя се е държала като посестримите си. Поколение обаче няма.

Сега тя вече реве като мъжките, маркира територия и се качва върху женските. Тя дори е видяна да убива малките от друг прайд – поведение, характерно само за мъжкарите. Сега обаче още лъвици четири развиват същите характеристики.

Впечатляващата грива на мъжките лъвове, както и страшният им рев, служат, за да привличат партньорки и да гонят съперниците си. Ревът въобще не е характерен за женските, нито пък маркирането.

Преобразяването на женските вероятно се дължи на повишен тестостерон. През 2011 г. лъвица в националната зоологическа градина на РЮА също се сдоби с грива. Направените й изследвания показаха, че има повишен тестостерон заради проблем с яйчниците. След като яйчниците й са били отстранени, мъжкото поведение и гривата са изчезнали.

Възможно е лъвиците с грива да имат общ ген, който да предизвиква необичайните физически характеристики.