Публикуваха записи на престрелката между полицията и чернокож в Шарлът (ВИДЕО)

29

Полицията в град Шарлът публикува записите на престрелката между полицията и убития чернокож Кийт Скот, след като протестиращите искаха публикуването им с дни.

В изявление, придружаващо записа, полицията съобщи, че Кийт Скот е имал пистолет и е използвал марихуана по време на инцидента, предаде ДПА, цитирана от БТА. Полицията публикува и снимки на пистолет, кобур на глезена и цигара с марихуана, принадлежали на убития.

Инцидентът беше поредния привлякъл медийното внимание случай на убийство на чернокож мъж от полицаи и доведе до протести срещу полицейската бруталност, припомня ДПА.

От записа не е ясно дали Скот е имал пистолет, но ясно се чува как полицаите искат от него да го хвърли на земята. Полицаите, които са били в квартала, за да изпълнят несвързана със случая заповед, са видели оръжието му и са си сложили бронежилетки, преди да му дадат ясни и настойчиви инструкции да пусне пистолета. Скот не се е съобразил с получените устни команди.

Прострелялият го полицай се казва Брентли Винсън и също е чернокож, отбелязва Ройтерс. Той е стрелял, защото преценил, че Кийт Скот представлява непосредствена физическа заплаха за него и останалите полицаи.

Адвокатите на семейството на Скот заявиха, че записът оставя много въпроси без отговор, предаде ДПА. „Видеото не дава ясни доказателства дали в ръката му има предмет и какъв е този предмет“, заяви адвокат Джъстин Бамбърг на пресконференция.

Полицията заяви, че по пистолета има ДНК на загиналия и оръжието е било заредено.
Протестиращите отхвърлиха твърденията, че 43-годишният баща на седем деца е държал пистолет, съобщава Ройтерс.