500 милиона акаунта в Yahoo хакнати от чуждо правителство

34

Хакери откраднали информация от най-малко 500 милиона акаунта в Yahoo през 2014 г. Според компанията основното действащо лице, което стои зад посегателството над личните данни на потребителите, е някое правителство.
В прессъобщение в четвъртък Yahoo съобщи, че преди 2 години хакери са проникнали в базата им данни и са откраднали личните данни на над 500 милиона потребители.
Според Yahoo в акаунтите може да е имало информация като имена, имейл адреси, телефонни номера и дати на раждане, а при някои от профилите са взети и криптирани или некриптирани въпроси и отговори за сигурност, както и пароли.
От компанията не се идентифицира конкретна държава, която стои зад атаката.
„Ние работим в тясна връзка с правоохранителните органи по този въпрос“, гласи изявлението на американския интернет гигант.
Публикувано във факти.бг:
„Продължаващото разследване показа, че открадната информация не включва незащитени пароли, данни за разплащателни сметки или информация за банкови сметки“, заявиха от компанията.
Според USA Today, хакерите са използва името „Мир“ в опит да продадат потребителските имена, пароли и датите на раждане на потребителите на Yahoo в тъмната мрежа през август 2015 г.
„Yahoo насърчава потребителите да следят своите интернет профили за подозрителна активност и да променят своите пароли и въпроси и отговори за сигурност във всички други свои профили, в които са използвали същата или сходна информация, като тази в акаунтите им в Yahoo“, казват от компанията.

Източник: fakti.bg