Отново откриха незаконни ваксини

68

1 млн. „голи ампули“ от ваксината „ТетаДиф“ са открити в производствен склад на дружеството „Бул Био“, което е под шапката на Министерството на здравеопазването. За произведените ампули не е имало документи и договор за производство, стана ясно от разследване на Валя Ахчиева за предаването „Открито“.
Служители на „Бул Био“ подали сигнал до предаването, че се подготвя пратка на ваксини за Турция, за която са произведени 1 000 000 „голи ампули“ от ваксината срещу тетанус и дифтерия „ТетаДиф“ – ампули без надпис за съдържание и производител. Според служителите на дружеството за първи път ваксината се поставя в ампули, като досега ваксината е изпращана за Турция в бидони, като неразлят продукт.
Ваксината е произведена в складовата база на предприятието над кв. „Суходол“, където обаче няма разрешение за производство на ваксината. Изпълнителната агенция по лекарствата е издала разрешение единствено за централната лаборатория на „Бул Био“ на бул. „Янко Сакъзов“ в столицата.
Експерти обясняват, че след изпращането на ваксините в Турция – до „Тюрк илач“, където се превръщат в турски ваксини, а цената им става десетки пъти по-висока.
Обяснението за производството на „голите ампули“ е, че това са пилотни ампули, което обаче няма как да е вярно, тъй като произведеното количество е в обем на производствена партида.
От „Открито“ подават сигнал в прокуратурата, откъдето провеждат акция на 1 и 4 юли, при която са иззети над един милион ампули без надписи.
След акцията здравният министър Петър Москов разпорежда вътрешен одит на „Бул Био“. Проверката потвърждава грубите нарушения, сред които неоснователно завишаване на цената на производство, производство без сключени договори, липса на документ за ценообразуване и на регистър на даренията, а Москов дава на прокуратурата шефа на дружеството Любомир Димитров.
Преди дни Москов уволни Димитров на фона на течащия анонс за предаването „Открито“, а на негово място беше назначен старши-експертът от БЛС Сашо Ганов.
Разследването на Валя Ахчиева обаче не спира дотук. Тя успява да свърже скандала с произведените „голи ампули“ със случай отпреди 5 години, в който митничари хващат на Летище София мъж и жена с чанта с недекларирани 350 000 долара.
На 19 юли „Бул Био“ подписва с пристигналата от Турция Берна Сезер договор за производство на медикаменти, сред които и ампулите „ТетаДиф“. Договорът обаче е подписан след акцията на прокуратурата, при която ампулите са иззети.
Сезер е взета от летището с автомобил на „Бул Био“, шофиран от шофьора на директора на дружеството, и е откарана в хотел в центъра на София.
Именно Берна Сезер е жената, участвала в случката отпреди 5 години – през октомври 2011 г., при която митничари хващат недекларираните пари в чанта. Парите са открити у нейния спътник – Мехмед Берак.
На Берак е наложена мярка „парична гаранция“, която по-късно съдът променя на „задържане под стража“. През това време обаче Берак вече е напуснал страната. До момента няма искане за екстрадирането му. Не е ясно и защо не може да бъде съден задочно, посочва Валя Ахчиева.
Не е ясно и защо продължава изнасянето на медикаменти за Турция, след като „Тюрк илач“ има дълг към „Бул Био“ в размер на близо 5,5 млн. лева.