Кандидат-терористът Иван Захариев насочил оръжие към инструктор по стрелба

37

Българинът, обучавал се да бъде терорист и да се присъедини към „Ислямска държава” е насочвал няколкократно оръжие към инструкторите в стрелбищата, които е посещавал в София и Пловдив. Според разказите им Иван Захариев е искал да види дали би могъл да убие човек от упор. Данни за случая на избягалия от Австралия българин кандидат-терорист изнесе говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на bTV.
Арестуваният в София 21-годишен е влязъл в полезрението на българските власти 20 дни, след като се е прибрал у нас. Той е избрал България за място, където да се обучи да бъде достоен член на терористична организация. По думите на Арнаудова има данни, че 2 дни той е прекарал в Сирия, където се е учил да стреля с автомат „Калашников”. Това обаче не му е било достатъчно и е искал да се научи да борави и с други оръжия и да бъде готов да убива.
Намерението на Захариев е било да извършва терористични нападения на територията на Сирия. В последните две седмици той е събират документи, за да замине за Сирия през Турция и това кара властите да побързат и да го хванат. Има известна психическа нестабилност у него, посочи говорителят на държавното обвинение.
Младежът приема исляма преди 3 години и се радикализира изключително бързо. „Идеите са му допадали повече и той ги е възприел. Контактувал е с лице, които са обект на разследване в няколко държави, дори част от „Ислямска държава”. Говорили са, давали са му указания, инструкции как да се държи в различни ситуации, давали са му мотиви че трябва да бъде достоен член на терористичната организация”, допълни Арнаудова.
Службите в Австралия също са го наблюдавали и са събирали данни за дейността му. Предстои спецпрокуратурата да изпрати молба за правна помощ до Австралия и да получи пълна информация за него.
Престъплението, за което е привлечен като обвиняем, предвижда 8 години лишаване от свобода. Прокуратурата ще иска максимално бързо приключване на разследването, коментира Арнаудова. По думите й това е третото дело за тероризъм, което ще влезе в съдебна фаза.