Ирина Бокова: Битката с екстремизма е борба за човешки права и достойнство

54

Генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат от България за следващ генерален секретар на ООН Ирина Бокова участва в церемония, която отдаде почит на героите в глобалната кампания срещу насилието и екстремизма.
„Светът призовава за борба с екстремизма. Това е борба за човешки права и достойнство“ – с тези думи Бокова откри церемонията, която се проведе в прочутия древноегипетски храм на Дендур, чиито останки са изложени в музея Метриполитан.
„За да се води тази борба ние се нуждаем от шампиони. Имаме нужда от безстрашни жени мъже, които действат и помагат на другите, както и вдъхновяват другите да действат в училища, вестници, лагери, заседателни зали и други места“, заяви тя.
„Тези герои идват от всички краища на света. Те са обединени от идеята човечеството да бъде като едно семейство“, каза Ирина Бокова. До нея на трибуната застана президентът на Световния еврейски конгрес, филантропът и бизнесмен Роналд Лаудер, който представи вдъхновяващия пример на един такъв борец – писателя и Нобелов лауреат Ели Визел, който ни напусна неотдавна. В залата присъства неговата съпруга Марион Визел.
По време на церемонията бяха отличени за приноса им за междурелигиозния мир кардинал Пиетро Паролин, който е държавен секретар на Светия престол, равин Артур Шнайър и др.
„Ние сме изправени пред една нова глобална битка за сърцата и умовете. Трябва да започнем с младите сърца и умове. Трябва да насърчаваме уменията за критично мислене, възможностите за гражданско участие и уменията за междукултурен диалог. Трябва да ги научим на толерантност, солидарност и граждански права“, подчерта Ирина Бокова.
Сред публиката в музея Метрополитан бе и президентът Росен Плевнелиев, който малко по-рано даде прием в чест на Ирина Бокова с цел набиране на подкрепа за нейната кандидатура за генерален секретар на ООН.
„Ирина е символ на българските жени. Тя е пример за всичи нас. Тя е много известна не само у нас, но и в цял свят. Ние всички много се гордеем, че тя се включи в най-тежката битка за най-високия пост в света – генерален секретар на ООН“, каза президентът Плевнелиев.

Източник: БГНЕС