235 хил. мигранти „точат зъби“ на Италия

16

Директорът на мисията на ООН в Либия Мартин Коблер предупреди, че в момента в страната има 235 хил. мигранти, които „чакат възможността да поемат към Италия“, предаде Breitbart, цитирани от „Блиц“.

По време на интервю пред италианската преса Коблер заяви, че новата имигрантска вълна скоро ще се стовари върху Италия, добавяйки, че вече повече от 300 хил. мигранти са достигнали до Европа по море от началото на годината.

Той също така свърза миграцията с тероризма, посочвайки, че и двата феномена са симптоми на едно и също заболяване, което е „липсата на държава“. „Без възстановяването на върховенството на закона в Либия трафикът на мигранти и тероризмът ще продължат“, уверен е той.

„По наши изчисления около 235 хил. мигранти само чакат възможността да поемат към Италия и те ще направят това“, смята Коблер. Той добави, че коренът на проблемите е „бедността в страните на произход на мигрантите“ и той трябва да бъде разрешен, ако Европа иска да спре мигрантските потоци. „Битката трябва да се води на първо място в техните страни, за да се спрат потоците, преминаващи през Либия“, заяви той.