Сърбия хвана терористи с български паспорти

59

На 15 септември сръбските специални части са задържали четирима мъже, които са се опитвали с кола да преминат на територията на Унгария. От тях са иззети фалшиви български паспорти и оръжие – пет пистолета, автомати, пушка , оптически мерник и патрони, които са били предназначени за ислямистки групировки в Европа, предаде Senica.ru., цитирани от 24 часа.

Задържаните са сръбският гражданин Душан Д. на 31 години, 35-годишният Драган Т. от Босна и Херцеговина, 42-годишният Абдул Хамеди от Ирак и Кан Мухамед от Сирия на 44 години.

Все още не се знае защо терористите са използвали именно български паспорти и как точно са се снабдили с тях. По-рано се появи информация, че и преди в Европа е имало задържани джихадисти с фалшиви български паспорти.

По непотвърдени данни готов фалшив паспорт може да се купи за 300 евро. От сръбското министерство на отбраната съобщиха, че за последните две седмици има рязко увеличаване на потока нелегални мигранти от територията на България към Сърбия, в това число и на джихадисти.

Прес-секретарят на министерството Йован Кривокапич заяви, че само за последния ден сръбските власти са успели да задържат 50 мигранти.