Майки с черни балони на протест пред Народното събрание

110

Пред Народното събрание се провежда протест на майките на деца с увреждания. Стотици черни балони полетяха над сградата на парламента в знак на неразбиране и на несъпричастност към проблемите на тези деца и семейства, предаде novini.bg.

„МТСП ни изтрепва. Ние сме подложени на постоянен геноцид, който трябва да бъде спрян“, обясниха потърпевши. Макар и решението на МС от 13.09.2016 г. да увеличи средствата за децата в неравностойносто положение, техните близки не са удовлетворени, защото това е решаване на проблема на парче.

„Ние искаме съществена промяна, а не хвърляне на прах в очите. Не може средствата да бъдат давани само за деца до 18 години“, обясни Кръстана Кълвачева.

„Нашите деца никога не порастват и не могат да започнат да се грижат и издържат сами. Постоянно държавата ни набутва по ъглите. Искаме по-достъпна обществена и социална среда за нашите деца“, заяви тя. Кръстана разказа, че нейното дете страда от аутизъм. Средствата, които тя получава за него са около 370 лв. на месец, а двойно повече са необходимите средства за отглеждането му.