Катастрофи опразват по една класна стая всяка година

27

Всяка година на първия учебен ден една класна стая остава празна, защото около 30 деца са загинали през годината при катастрофи у нас. Това коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи,  пред „Фокус“.

„За съжаление, тази статистика не се променя през годините. От 1 януари 2011 до 30 юни 2016 г., това са пет години и половина, са загинали 156 деца, а 5937 са ранени. Всяка година около 1000 деца стават жертва на катастрофи. 70% от децата всъщност са ранени от своите родители като пътници в автомобила.

Българските родители нямаме култура на безопасно превозване на деца. Задължително трябва да се превозват децата в специални столчета и с предпазни колани“, допълни той.

Владимир Тодоров каза още, че преди първия учебен ден родителите трябва да обходят задължително маршрута до училището, да обяснят правилата за движение на децата, да сложат светлоотразителни елементи на раниците и връхните дрехи. Според него часовете по пътна безопасност трябва да станат задължителна част от учебната програма и обучението да се прави с модерни, интерактивни методи.