Паргов: Кристалина Георгиева няма шанс за ООН

40

ГЕРБ са на път с един замах да постигнат троен ефект – да извършат национално предателство, като лишат страната от кандидата, който има реални шансове да спечели състезанието за избор на генерален секретар на ООН. Източник: offnews.bg

Това се казва в позиция на лидера на БСП-София Калоян Паргов. В текста му пише още:

Да покажат за пореден път, че са във васална позиция спрямо „началниците“ от Брюксел и не са в състояние да водят самостоятелна и суверенна външна политика. Както и за пореден път да препотвърдят горчивата максима (помним вица за българския казан в Ада), че на българите не им е необходимо друг да им помага, сами ще завлекат на дъното всеки, който има шансове да се издигне, да получи международно признание и да прослави България. По повод на последното ще припомня историята за Пенчо Славейков и пропуснатата възможност България за има носител на Нобелова награда за литература. 

Докато третият „ефект“ ще рефлектира върху емоциите, националното ни самосъзнание и чувство за гордост, първите два са свързани с модела на политиката, водена от управляващите.

В навечерието на президентските избори, ГЕРБ ще дадат красноречив знак, че възнамеряват да продължат да водят антибългарска, дисбалансирана външна политика, така както беше по време на мандата на Росен Плевнелиев и на двете правителства на Борисов. Ще препотвърдят, че за тях е по-важно да угодят на тяснопартийните интереси на ЕНП, за сметка на българските интереси.

За всеки, който има бегъл поглед върху процесите в световната дипломация, е ясно че Кристалина Георгиева няма никакъв шанс да получи подкрепата на постоянния член на Съвета за сигурност, с право на вето, Русия. Това означава край на участието на българския представител в борбата за мястото на дипломат № 1 в света.
ГЕРБ са на път да извършат огромна политическа грешка, цената за която ще плати България.